De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Export

De globalisering van de wereldeconomie zet zich de laatste jaren sterk door en leidt tot de opkomst van nieuwe economische machten. Om sterker te staan in deze internationale omgeving moet de Vlaamse en ook de Limburgse economie zich actiever begeven op de wereldmarkt. Ruim drie kwart van de Limburgse producten zijn immers bestemd voor de export. Deze export neemt sinds enkele jaren toe en heeft nog meer groeipotentieel.

De provincie Limburg is van mening dat het nuttig is om vooral de kleine en middelgrote ondernemingen extra te informeren en te sensibiliseren om te exporteren. In het kader hiervan werden onderstaande projecten gestart.

Export Award

De “Export Award” is een jaarlijkse ondernemerswedstrijd waarin 3 bedrijven bekroond worden die op het vlak van export bijzondere prestaties hebben geleverd. Deze bedrijven komen uit de categorie:

  • Euregio Award
  • Europa Award
  • Worldwide Award.

De awards worden jaarlijks uitgereikt naar aanleiding van het Feest van de Ondernemer van Unizo Limburg. Naast de uitreiking van de Export Awards, wordt dit project verder onderbouwd door katernen met tips voor internationale handel, infosessies en bedrijfsbezoeken, waarbij de deelnemers inhoudelijk versterkt worden rond het internationale zakendoen.

Voor meer informatie over de "Export Award" verwijzen we naar de website van Unizo Limburg.

Export Advies

Via het project “Bevorderen van internationalisatie bij Limburgse kmo’s” kunnen Limburgse kmo’s met internationaal groeipotentieel zich  bij Voka Kamer van Koophandel Limburg inschrijven voor een begeleidingstraject "verre export".

Na een grondige screening van het bedrijf, kiezen ze samen met het bedrijf een land en bepalen ze in welke materies het bedrijf advies nodig heeft. Aan elk bedrijf bieden ze vier adviezen aan. Dit advies kan betrekking hebben op marktonderzoeken, exportmarketing, juridisch advies, distributiekanalen, … Afhankelijk van de concrete problematiek en noden van het bedrijf, stellen ze een team van experten samen om advies op maat van het bedrijf te geven.

Voka Kamer van Koophandel Limburg wil op jaarbasis met financiële steun van de provincie Limburg 20 bedrijven ondersteunen om zich internationaal te ontplooien. Naast begeleiding in het gehele traject, zorgt Voka Kamer van Koophandel Limburg voor een introductie bij belangrijke instanties zowel in binnen- als buitenland.

Voor meer informatie over het Export Advies verwijzen we naar de website van Voka Kamer van Koophandel Limburg.

Imagocampagne "1 in de wereld"

Naast het informeren en adviseren van Limburgse kmo’s, is het eveneens belangrijk dat alle Limburgse kmo’s doordrongen geraken van het feit dat zij op lange termijn niet kunnen overleven als ze niet strategisch nadenken over de mogelijke internationalisatie van hun bedrijf. Daarom zal er in 2013 een imagocampagne: “1 in de wereld” worden opgezet, waarbij unieke Limburgse wereldbedrijven op de kaart worden gezet. Hierover later meer.

Retail Conferentie - 27 maart 2017 - Limburghal Genk
naar het online platform Limburg in cijfers

Nieuws

woensdag, 29 maart 2017
Doug Stephens, gedeputeerde Erik Gerits en Rachid Lamrabat
In de Limburghal te Genk hebben 300 handelaars, horeca-uitbaters en vertegenwoordigers van lokale besturen en sectororganisaties, de retailconferentie Survival or Revival bijgewoond. “Het gaat om de...
donderdag, 23 maart 2017
Maarten Bostyn samen met gouverneur Herman Reynders
Onder belangstelling van duizend aanwezigen hebben de vijf Limburgse JCI afdelingen gisterenavond in het Cultureel Centrum van Hasselt de 20ste editie van de JCI Award Limburgse Jonge Ondernemer...
donderdag, 23 maart 2017
Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, bouwt nieuwe topinfrastructuur in Lommel. Die vormt de basis voor living labs waarin bedrijven hun nieuwste technologische...