De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
luchtfoto Thor Park Genk

Europa investeert in realisatie warmtenet op Thor Park

dinsdag, 20 juni 2017

Interreg Vlaanderen-Nederland heeft recent het project Smart Energy Link goedgekeurd. Hierdoor zal op tien verschillende bedrijventerreinen in Vlaanderen en Nederland een innovatief Lokaal Smart Grid worden ontwikkeld. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM Limburg is partner in het project. Gedeputeerde Erik Gerits, voorzitter van POM Limburg: “POM Limburg ondersteunt de uitbouw van een warmtenet op het Thor Park in Genk. Bedrijven die zich aansluiten op het warmtenet dat er ontwikkeld wordt, krijgen van POM Limburg een investeringssubsidie voor een deel van de totale kosten die nodig zijn voor de aansluiting.”

Het warmtenet dat op het Thor Park in Genk wordt aangelegd, moet de overschot aan warmte uit het productieproces van het ene bedrijf inzetten voor de verwarming van het andere bedrijf.
Burgemeester Wim Dries, stad Genk: “De stad wenst een doorstart op vlak van de ontwikkeling van projecten rond hernieuwbare energie vanuit het Thor Park. De ontwikkeling en de aanleg van een innovatief warmtenet passen hier volledig in, en de extra middelen die hier via Interreg aangebracht worden kunnen mogelijke investeerders over de streep trekken om mee in dit project te stappen.”

Slimme energienetwerken, zoals een warmtenet, zorgen ervoor dat bedrijven lagere energiekosten moeten betalen en sneller verankerd zijn in de regio. Bedrijven die aangesloten zijn op een warmtenet zullen ook geen CO2 uitstoten voor de productie van hun warmte. “De ontwikkeling van slimme energienetwerken biedt economische voordelen en milieuwinst, die bedrijventerreinen aantrekkelijker maken voor nieuwe bedrijven”, aldus gedeputeerde Erik Gerits.

Samen met de negen andere geselecteerde projecten in Vlaanderen en Nederland binnen Smart Energy Link zal Thor Park een voorbeeldfunctie vervullen voor andere bedrijventerreinen op het vlak van duurzaam energiegebruik. Het totale budget voor de uitvoering van het Smart Energy Link project bedraagt 8,5 miljoen euro. Hiervan komt 3,4 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De uitvoering van het project start in september.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.