De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Leerlingen tijdens europasessies 2016

Europabad voor 275 leerlingen

donderdag, 23 februari 2017

Europa en de Europese Unie zijn brandend actueel. Het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, het toenemende aantal asielaanvragen, de vrijhandelsakkoorden, ... het is slechts een greep uit de vele actualiteitskwesties.

Om deze thema’s beter te begrijpen, staan we ook best stil bij het bredere verhaal. Om jongeren alvast een beter beeld te geven, heeft de provincie Limburg, in samenwerking met Europahuis Ryckevelde, van 13 t.e.m. 17 februari de "Europasessies" georganiseerd.

"Een week lang zijn 275 vijfde- en zesdejaars uit het secundair onderwijs ondergedompeld in een waar Europabad. Op een boeiende en heldere wijze is dieper ingegaan op het ontstaan, het belang en de actuele ontwikkelingen van de Europese Unie. We willen zo duidelijk maken dat het Europees beleid ons allen aanbelangt en dus zeker geen ver-van–mijn-bed-show is", aldus gedeputeerde van Europese Aangelegenheden Erik Gerits.

Europe Direct

De "Europasessies" passen binnen de voorlichtingsacties van Europe Direct.

"Dit is als het ware een actieve infobalie waarmee we de burger bewust proberen te maken van het belang van Europa. Gezien jongeren daarbij een belangrijke doelgroep zijn, heeft Europe Direct zich de laatste jaren sterk op het onderwijs gericht", vult gedeputeerde Gerits aan.

Naast de didactische pakketten en documentatie om de Europalessen te ondersteunen, organiseert Europe Direct op regelmatige basis vormingsmomenten zoals de "Europasessies". Daarin worden leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs gedurende een halve dag geïnformeerd over de werking van de Europese Unie.

Tijdens de voorlichtingsmomenten wordt stilgestaan bij verschillende mijlpalen van het Europese integratieproces, de werking van de Europese besluitvorming en de uitdagingen voor de toekomst. "Daarbij worden op maat van de studierichting de meest uiteenlopende thema’s aangesneden", aldus gedeputeerde Gerits. "Dit om zo breed mogelijk te tonen dat de Europese Unie een enorme invloed op ons dagelijks leven uitoefent."

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.