De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
De Limburgse delegatie luistert aandachtig tijdens een bedrijfsbezoek

Limburgse delegatie in Guangdong bezoekt interessante bedrijven voor onze regio

vrijdag, 09 december 2016

Vandaag stonden enkele bedrijfsbezoeken op het programma van de handelsreis naar het Chinese Guangdong. Een samenwerkingsovereenkomst tussen de provincies Guangdong (China) en Limburg biedt immers een unieke kans om Limburg te positioneren met het oog op Chinese uitvoerders en investeerders. Er zijn immers meerdere gelijkenissen tussen beide provincies: transitie van een industriële economie naar een innovatiegedreven economie, gebaseerd op technologie en diensten, focus op toekomstgerichte sectoren zoals life sciences, clean technology, logistiek, …

Waarom Guangdong? Dit is de snelst groeiende provincie van China op vlak van economie. Hun totale economische productie nam tussen 1978 en 2014 toe van ongeveer 1,3 miljard dollar tot meer dan 1.000 miljard dollar.

De Chinese provincie telt bovendien twee van de tien grootste havens ter wereld en is verantwoordelijk voor 29 % van de Chinese uitvoer naar de rest van de wereld.

Sinds de internationale economische crisis in 2008 voert Guangdong een economische hervorming door, met stabiele groei tot gevolg. Zij zijn, net als Limburg, gestart met de klassieke ontginning van steenkool, doorheen het aanbieden van lage-toegevoegde waarde producten en diensten, maar focussen nu steeds meer op hoger-toegevoegde waarde producten en diensten. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in de medische sector: in de vorderingen op het gebied van online zorgverlening, de kwaliteit en kwantiteit van academische ziekenhuizen , en op vlak van de productie van medische apparatuur.

Dit biedt ons kansen op het vlak van export naar Guangdong. In de verre exportcijfers van Voka Limburg zien we China elk jaar opnieuw in de top 2 eindigen van verre exportbestemmingen, met een vertegenwoordiging van telkens ca. 10 %  van de verre export. De provincie Guandong is als grootste importeur én grootste exporteur van China zeer interessant voor Limburgse bedrijven voor het vinden van leveranciers en klanten. 

In het SALK-actieplan zetten we sterk in op de stimulering van ondernemerschap en groei door internationalisering en innovatie. Dit is uitgewerkt in een acquisitie-strategie, waarin Locate in Limburg de leiding neemt. Daarnaast worden ook de exportprestaties van Limburgse ondernemingen gestimuleerd via o.a. het Ondernemersplatform Limburg. In beide pijlers wordt sterk samengewerkt met FIT.

Dit bezoek aan Guangdong versterkt deze acties, door zelf naar een potentiële exportmarkt toe te gaan.

Lees er meer over in het persbericht.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.