De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Gedeputeerde Inge Moors met moderator Stef Wijnants

Limburgs Fruitcongres om nog meer succes te oogsten

vrijdag, 08 juni 2018

De provincie Limburg en pcfruit hebben op 7 juni j.l., tijdens het fruitcongres, 75 jaar fruitteeltonderzoek gevierd. Alle schakels van de fruitketen, m.n. telers, onderzoek toelevering, veilingen, verwerking en overheid gaven present voor een dag vol inhoud, beleving en netwerking.

Gedeputeerde van Landbouw en voorzitter van pcfruit Inge Moors: "Wij hebben dit congres georganiseerd om met trots terug te kijken naar 75 jaar fruitteeltonderzoek. Anno 2018 is pcfruit uitgegroeid tot een kennis- en onderzoeksinstituut met internationale faam. De onderzoeksactiviteiten zorgen voor kennis en innovatie in de sector waardoor de Limburgse fruitteelt kan concurreren op de wereldwijde markt. Op die manier kan de sector de rol als economisch speerpunt in de regio en in Limburg blijven opnemen."

Pcfruit levert door onderzoek en advisering een belangrijke bijdrage aan de competitiviteit van de sector. Dany Bylemans, directeur van pcfruit: "De meer dan 100 medewerkers van pcfruit zorgen voor toponderzoek naar nieuwe fruitrassen, innovatieve teelttechnieken, robotisering, oogstbescherming, …
Kortom op elke uitdaging die zich voor de moderne fruitteelt stelt, proberen wij een antwoord te formuleren. En hiervoor is soms jarenlang onderzoek nodig. Maar hierdoor wordt de toekomst wel voorbereid."

Dit was dan ook het thema van het congres.

Onder het motto "Om nog meer succes te oogsten" hebben de aanwezigen in de namiddag tijdens werksessies inzicht gekregen in de nieuwe uitdagingen die zich voor de fruitsector stellen. Experten hebben over technologie en precisielandbouw, de gezondheidsaspecten van fruit, de toekomstige marktevolutie, ... een inspirerende visie gegeven.

Het avondprogramma was een mix van terugblik en toekomstverkenning. Prof. dr. ir. Frans Kok, hoogleraar aan de universiteit van Wageningen heeft de aanwezigen meegenomen in een inspirerend verhaal van fruit en gezondheid en de wijze waarop de sector hierop kan inspelen. Trendwatcher Richard van Hooijdonk heeft een wervelende presentatie gebracht van de verwachte verandering in de wereld, een verandering die ook de fruitteelt raakt.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.