De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Dany Bylemans, directeur pcfruit, Jef Vercammen en gedeputeerde Inge Moors in overkapping voor kersenbomen

Onderzoek naar overkappingen bij kersen ten voordele van concurrentiekracht

vrijdag, 23 juni 2017

De kersentijd is gestart. Niet enkel in eigen land zijn onze zoete kersen zeer gegeerd, ook in het buitenland weten ze dit fruit van onze bodem te appreciëren. Het gebruik van overkappingen kan een krachtig hulpmiddel zijn om onze positie op de wereldmarkt te behouden.

Op vraag van kersentelers en met de steun van de provincie Limburg heeft het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) 6 verschillende overkappingen geïnstalleerd om onderzoek te doen naar het gebruik van overkappingen voor de kersenteelt.
Inge Moors, voorzitter van pcfruit: “De provincie Limburg heeft voor dit onderzoek én de aanplant van een bioperceel pitfruit de werkingstoelage van pcfruit met 169.000,00 euro verhoogd. Met deze verhoogde subsidie kan het proefcentrum de fruitteler nog beter informeren over het nut en gebruik van overkappingen en hem helpen om jaar na jaar mooie kersen op de markt te brengen. Met de aanleg van het bioperceel pitfruit steunt de provincie opnieuw de demonstratie van technische en economische aspecten voor telers die een omschakeling naar de biosector overwegen.”

Tal van voordelen bij overkapping

“Regenachtige seizoenen tonen aan dat de kersenteelt in België zonder overkappingen zeer moeilijk wordt”, stelt Jef Vercammen, directeur proeftuin pit- en steenfruit van pcfruit.

Veel kersenrassen zijn behoorlijk barstgevoelig indien ze te maken krijgen met regen. Bovendien is de markt vandaag vragende partij voor vroege kersen. Door tunnels over de kersenrassen te plaatsen, zijn de kersen vroeger rijp en kun je vroeger Belgische kersen op de markt brengen. Het planten van kersen in een tunnel heeft bovendien het voordeel dat de kersen in de bloei gemakkelijker tegen lentenachtvorst kunnen beschermd worden. Ook kunnen ze gemakkelijk ingenet worden tegen de Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii, die sinds 2014 een grote bedreiging voor onze kersen vormt. Nog een groot voordeel is dat je bij een overkapping je kersen op het optimale pluktijdstip kan plukken.

Nu slechts 5-10 % overkapt

In het buitenland is de laatste jaren al veel geïnvesteerd in overkappingen. Zo zou in Nederland 80 à 90 % van de kersen onder een overkapping staan, in België is dit slechts 5 à 10 %. “Een kersenoverkapping is natuurlijk een investering”, vervolgt Dany Bylemans, algemeen directeur van pcfruit, “Maar die verdient zich gezien de vele voordelen snel terug."

Gedeputeerde en voorzitter van pcfruit Inge moors: “Op die manier kan onze regio - ondanks mogelijke obstakels zoals hevige regen, vorst en de Aziatische fruitvlieg - als gewaardeerde kersenstreek blijven voortbestaan en kunnen deze zoete kersen van bij ons geliefd blijven in binnen- en buitenland."

Meer info vind je op de website van pcfruit.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.