De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Druivelaar

Professionalisering van de Limburgse wijnbouw

dinsdag, 28 maart 2017

De Limburgse wijnbouw zit in de lift. Naast de vele liefhebbers, is een duidelijke professionalisering van de sector merkbaar. Dit kan echter alleen gebeuren op basis van informatie afgestemd op onze (wijn)regio.
"Onze noordelijke wijnregio kent heel specifieke omstandigheden zoals een vochtiger klimaat en minder licht en verschilt zo van de droogte en typische plantenziektes uit de meer zuidelijke regio’s. Vertrekken vanuit boekenkennis uit de klassieke wijnregio’s van Frankrijk, Italië, Australië of Duitsland en deze technieken toepassen op onze bodem volstaan niet. De teelttechnieken voor de wijnbouw hier moeten worden afgestemd op de regiospecifieke omstandigheden", aldus gedeputeerde van Landbouw en voorzitter van pcfruit Inge Moors. In het Provinciehuis hebben pcfruit vzw, de provincie Limburg, het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid en de vzw Belgische Wijnbouwers daarom zopas een studiedag wijnbouw georganiseerd.

Wetenschappelijke aanpak

Met SALK-middelen en de expertise van het proefcentrum voor de fruitteelt pcfruit, wordt gewerkt aan een wetenschappelijke en gespecialiseerde aanpak. "Dankzij haar sterke internationale reputatie heeft pcfruit intussen ook een internationaal netwerk met diverse wijnbouwinstituten opgebouwd, waarop beroep kan worden gedaan voor ervaringen en onderzoek", stelt gedeputeerde Moors. "Zo voert de faculteit Wijnbouw van de universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) momenteel een klimaatstudie m.b.t. wijnbouw in het noordelijke halfrond uit waarbij België fungeert als referentiepunt. Pcfruit zit ook mee vooraan in het Europees onderzoek rond verweer tegen de Aziatische fruitvlieg en onderhoudt ook contacten met het gerenommeerde instituut Edmund Mach uit Trento om lokale wijnbouwers info te verschaffen rond de valse meeldauw. Dit is de voornaamste plaag waar de wijnbouwer jaarlijks mee moet afrekenen."

Unieke en geliefde wijnen

"De unieke situatie van onze wijnstreek verplicht ons tot het zoeken van technieken die voor ons nuttig kunnen zijn", vervolgt Dany Bylemans, algemeen directeur van pcfruit. "Dit is meteen ook onze grootste troef, want dit betekent dat onze wijnen uniek zijn."
Ons klimaat geeft mogelijkheden voor aangename frisse zuren in wijnen die veel potentieel hebben. De productiecapaciteit en kwaliteit nemen dan ook jaar na jaar toe. In 2016 ging België voor het eerst over de kaap van 1 miljoen flessen en steeds meer duiken de Belgische wijnen op in verscheidene wijnconcours.

Een kwart van dat Belgische wijnareaal situeert zich in de provincie Limburg verspreid over terroirs in Haspengouw en de Maasvallei. De Haspengouwse wijn heeft inmiddels een beschermde oorsprongsbenaming (BOB), waardoor deze wijn volgens Europese normen beschouwd wordt als kwaliteitswijn. Voor de Maasvallei ligt de eerste grensoverschrijdende beschermde oorsprongsbenaming op tafel en is het wachten op de zegen van Europa.
"De Limburgse wijnbouw kan rekenen op onze steun om uit te groeien tot een bloeiende landbouwsector met een grote diversiteit en uitstraling", besluit gedeputeerde Inge Moors.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.