De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Uit de rubriek cijfer van de dag - limburg.incijfers.be

Uit de cijfers van de dag: nieuwe fusiegemeente Oudsbergen telt 23.379 inwoners

donderdag, 01 juni 2017

In mei prijkten op het online platform Limburg in cijfers weer wat cijfers van de dag. Er was onder meer een cijferreeks die de nieuwe, vrijwillige fusiegemeente Oudsbergen in de kijker plaatste. De kersverse fusiegemeente telt 23.379 inwoners.

Oudsbergen wordt de fusie tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek. Aan de hand van een tabel in de databank brachten we voor beide gemeenten apart en samen een 15-tal kerncijfers in kaart. We belichten hieronder een greep eruit.

28,5 %

In Opglabbeek bedraagt het percentage kinderen en jongeren (jonger dan 25 jaar) 28,5 %. Dat is hoger dan in Meeuwen-Gruitrode (27,0 %). De nieuwe gemeente Oudsbergen telt 27,7 % jongeren onder haar totale bevolking. In Limburg is dat 26,6 %.

17,6 %

Meeuwen-Gruitrode heeft 17,6 % 65-plussers onder haar bevolking, in Opglabbeek ligt dat iets lager (17,1 %). Oudsbergen zit daar tussenin (17,4 %).

12,8 %

In Meeuwen-Gruitrode (12,8 %) is er verhoudingsgewijs meer armoede op basis van het percentage inwoners met een voorkeurtarief in de ziekteverzekering dan in Opglabbeek (10,6 %). In Oudsbergen ligt dat percentage op 11,8 %.

7,3 %

Oudsbergen (7,3 %) telt relatief weinig eenoudergezinnen. In heel Limburg ligt dat percentage hoger (8,4 %).

24,1 %

In Oudsbergen heeft 24,1 % van de leerlingen secundair onderwijs een risicoschoolloopbaan. Dat is veel lager (gunstiger) dan in heel Limburg (31,6 %). Meeuwen-Gruitrode (24,4 %) en Opglabbeek (23,7 %) verschillen voor deze indicator weinig van elkaar.

Volg de cijfers van de dag op de voet

Wil je op de voet volgen welke cijfers van de dag we in de kijker plaatsen? Surf dan regelmatig naar limburg.incijfers.be en klik daar verder naar de pagina #cijfervandedag. Je kunt Limburg in cijfers ook volgen via twitter.

Heb je vragen bij deze cijfers van de dag? Mail dan naar socialeplanning@limburg.be of bel het Steunpunt Sociale Planning via 011 23 72 35.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.