De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
cijferdossier Limburg in cijfers

In Genk en Maasmechelen gaat een grote armoedecontext duidelijk samen met minder onderwijskansen

vrijdag, 23 maart 2018

Met een eerste cijferdossier biedt de dienst Data & Analyse van de provincie Limburg een analyse die een globaal zicht geeft op hoe het gesteld is met armoede en onderwijskansen in de Limburgse gemeenten. Genk en Maasmechelen komen eruit als de gemeenten met de grootste armoedecontext, een context die samengaat met beduidend minder onderwijskansen voor kinderen en jongeren.

Een synthesemaat

Al te vaak wordt er op basis van aparte indicatoren naar armoede en onderwijskansen gekeken. Al die aparte indicatoren schetsen dan een gefragmenteerd beeld. Daarom construeerde de dienst Data & Analyse nu een synthesemaat op basis van zes armoede-indicatoren en zes onderwijsindicatoren. Deze synthesemaat laat toe in beeld te brengen hoe elke gemeente scoort voor armoede, voor onderwijskansen, plus voor armoede en onderwijskansen samen.

Limburg scoort gemiddeld, vergeleken met Vlaanderen

Als we de provincie vergelijken met Vlaanderen, dan zien we dat Limburg gemiddeld scoort, zowel globaal als voor armoede en onderwijskansen apart. Binnen Vlaanderen is het alleen de provincie Antwerpen die over de hele lijn negatiever scoort dan gemiddeld.

Situatie het meest problematisch in Genk en Maasmechelen

Binnen Limburg zijn het Genk en Maasmechelen die globaal veel negatiever scoren dan gemiddeld. In beide gemeenten valt de globaal heel negatieve score uiteen in een heel negatieve score voor armoede en een negatieve score voor onderwijskansen. Aan deze vaststelling zit een positieve zijde: ondanks een heel zware armoedecontext doen Genk en Maasmechelen het op het vlak van onderwijskansen iets beter dan op basis van die armoedecontext te verwachten is.

Lees alle bevindingen in het hele cijferdossier

Welke indicatoren in de synthesemaat voor armoede en onderwijskansen opgenomen zijn, op welke manier de analyse gebeurde, hoe Limburg zich in detail verhoudt tot Vlaanderen en hoe elke Limburgse gemeente zich verhoudt tot de provincie, dat lees je in het hele cijferdossier.

De komende maanden werkt de dienst Data & Analyse nog aan andere cijferdossiers, om lokale besturen en actoren meer duiding te bieden over de situatie in Limburg en de Limburgse gemeenten, op basis van statistieken uit de databank Limburg in cijfers, in functie van een onderbouwde planning van beleid.

Meer weten?

Wil je meer cijfers over armoede en onderwijskansen raadplegen? Surf dan naar limburg.incijfers.be, selecteer je gemeente en klik verder naar de rubriek #armoede of #onderwijs met kerncijfers over jouw gemeente. Je kan er verder navigeren naar enkele steekkaarten en rapporten, maar ook naar een ruime waaier van cijfers in de databank.

Heb je vragen? Neem dan contact op met de dienst Data & Analyse via 011 23 72 35 of via dataenanalyse@limburg.be.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.