De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om in de site te navigeren, of om te voorzien in door jou aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van jouw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker op maat gemaakte reclame en andere informatie te tonen.

A tot Z (Weetjes)

Limburg boomt

Acrobaat op grote hoogte

De eekhoorn klimt en klautert als een echte acrobaat in de boomkruinen. Met zijn pluimstaart houdt hij zijn evenwicht wanneer hij van boom tot boom springt. Bovendien heeft hij sterke klauwen, waarmee hij in een mum van tijd naar de top van de boom klimt.

Het zijn dan ook beste vrienden, de eekhoorn en de boom. Je vindt ‘m meestal in het bos, maar ook steeds vaker in parken en tuinen.

Met zijn donkerbruine tot rode vacht en pluizige pluimstaart is hij één van onze meest bekende en verspreide zoogdieren. Tijdens de winter krijgt hij ook nog pluimpjes op zijn oren.

Schaduw van de staart

De wetenschappelijke naam van de eekhoorn is "Sciurus vulgaris", wat  zoveel betekent als "schaduw van de staart".

Zijn mooie pluimstaart gebruikt hij inderdaad vaak als parasol in de zomer of als dekentje in de winter. Hij heeft zijn Latijnse naam dus niet gestolen!

Variatie in het menu

In de herfst gaat hij op zoek naar zaden, ook tamme kastanjes, die hij verstopt in holtes van bomen of in de grond als voorraad voor de winter. Hij vindt de juiste plek terug aan de hand van de geur, hoewel de voorraad vaak ook gewoon blijft liggen. Zo zorgt de eekhoorn meteen voor nieuwe bomen. Hij houdt trouwens geen winterslaap, maar is wel minder lang actief in de winter, zodat hij niet teveel energie verliest. Alleen 's morgens verlaat hij even het nest om aan zijn wintervoorraad te gaan peuzelen.

Met zijn sterke snijtanden kraakt hij de hardste noten. In de lente, wanneer de natuur weer tot leven komt, eet de eekhoorn knoppen, scheuten, bloempjes, bessen, insecten, rupsen, zwammen en soms zelf een jong vogeltje.

Meerdere nesten

De eekhoorn maakt zijn nest in een holte in de boom of hij bouwt zelf een bol van takken met bladeren of naalden. De binnenhuisdecoratie gebeurt met mos, varens, gras, ... Het nest heeft zo’n 30 cm doorsnede. In de winter is het er lekker warm, tot wel 20 °C warmer dan buiten!

Een eekhoorn gebruikt meerdere nesten, sommige om even te rusten of te schuilen voor de regen, andere om 's nachts te slapen. Eén hoofdnest is steviger en wordt gebruikt tijdens de winter en om de jongen in groot te brengen.