De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om in de site te navigeren, of om te voorzien in door jou aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van jouw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker op maat gemaakte reclame en andere informatie te tonen.

A tot Z (Weetjes)

Limburg boomt

Zwarte ahorn

Bomen kweken en werken aan nieuwe variëteiten kan alleen met de juiste kennis en zorg. Maar soms helpt de natuur een handje. Zoals bij de "zwarte ahorn"’, een rode Noorse esdoorn van de kwekerij Tips uit Herk-de-Stad. Maar of de gebroeders Tips er rijk van zijn geworden?

Limburgse bescheidenheid

In de vroegere kwekerij van de gebroeders Tips uit Herk-de-Stad verscheen in een partij esdoornzaailingen plots een exemplaar met een paarsrood blad, dat wat leek op het blad van de rode beuk.

De zaailing werd zonder naam verkocht aan een Nederlandse kwekerij. Die waren bij de pinken, gaven de cultivar een naam, "Faassens Black", en commercialiseerden het product. Maar daar eindigt het verhaal niet. Blijkbaar kwam er ook een plantje in Amerika terecht. Dat kreeg eveneens een naam, "Crimson King".

Aan beide kanten van de oceaan beweren ze over het origineel exemplaar te beschikken. Wie gelijk heeft, is niet geweten. Vandaag zijn beide cultivars gekend over de hele wereld.

De Limburgse kwekerij is er echter niet rijk van geworden ...

Rode antioxidanten

Nog een klein woordje uitleg over de paarsrode kleur. Kleuren vind je overal in de natuur. Vóór de komst van de synthetische kleurstoffen werden kleuren zelfs uit planten bereid. "Anthocyanen" zijn de kleurstoffen die zorgen voor de rode tot blauwe kleur van bijvoorbeeld aardbeien, pruimen, kersen, perzik, framboos, rodekool, ...

Door de grilligheid van de natuur zijn ze ook in de bladcellen van de fameuze "zware ahorn" terecht gekomen. Van anthocyanen wordt vermoed dat ze als antioxidant werken en dus goed zijn voor de gezondheid. Waarmee we niet willen zeggen dat je na het lezen van dit verhaal massaal blaadjes "Faassens Black" of "Crimson King" moet gaan verorberen.